fredag 26 augusti 2016

Minnesanteckningar från föräldramötet 22/8-16

Minnesanteckningar från föräldramötet 22/8-16

Personalen presenterade sig. 


Rektor Fredrik Karlsson talade om att en sammanhållen skolgång har visat sig vara viktigt för en framgångsrik skolgång för elever, och att bra samarbete mellan hem och skola är viktigt. 
Fredrik berättade att Odenskolans 9:or är bäst i matte, svenska och engelska av alla kommunala skolor i Örebro, enligt ett test som gjordes i våras.

Idrott
Åk. 1-3 har idrott två ggr i veckan, onsdagar och torsdagar. F-klass har idrott en gång i veckan, på onsdagar. Det är utegympa för åk.1-3 t.o.m v.39. Ha med kläder efter väder. Det är bättre att kunna ta av ett lager kläder om man blir för varm än att ha för lite kläder på sig och bli kall. Tänk på att ha bra skor till utegympa. F-klass har innegympa. 
Är barnen så pass friska att de är i skolan, är de friska nog för att delta på idrotten. Uppgifterna anpassas efter eventuella behov. 

3:orna ska göra ett simtest 8/9. De som inte klarar det ska simma varje torsdag fr.o.m. 22/9. Heléne följer med dem alla gånger.

Bloggen
Bloggen är jätteviktig att har koll på! 
All information kommer ut på bloggen. Gå in på bloggen muninsidan.blogspot.se och skriv in din emailadress i rutan "follow by email" så får du ett mail varje gång vi har lagt ut något på bloggen. 
På bloggen finns telefonnummer till Munin, både till skolan och till fritids. Det går bra att sms:a icke akuta meddelanden. Vi på Munin har väldigt bra samarbete, fritids och skola hjälps åt hela dagarna. Man kan meddela fritids något som gäller skolan (tex sjukanmälan), och man kan meddela skolan saker som gäller fritids (tex skicka med barnet en lapp till skolan om en ändring för eftermiddagsfritids). Vi skickar informationen vidare inom arbetslaget. 

Fritids
Fritids har öppet kl.6-18. Dörren som vi kallar för morgoningången är den enda dörr som är upplåst tidiga mornar och sena eftermiddagar. Innanför morgoningången finns en anslagstavla. På den och på bloggen finns information. 
Vi önskar av säkerhetsskäl att ni följer med in när barnet lämnas tidigt på morgonen. 
Frukost serveras kl.6:30-7. Kommer man kl.7 och senare ska man ha ätit frukost hemma. Det går bra att skicka med sitt barn en smörgås i väskan som hen kan äta när hen vill, om barnet har svårt att äta frukost tidigt. 
Mellis serveras i skolmatsalen ca kl.14:15-14:30.
Fritids och skola är ute varje dag, så se till att barnet har kläder efter väder, och ett extra ombyte på sin hylla. 
Det kan hända att fritids gör en spontan utflykt, då sitter det en lapp på morgoningången om var vi är och mobilnummer till fritids. Då kan man få hämta sitt barn på tex Odenvallen. Har man svårt att hämta på annan plats så ring.
Det är viktigt att säga till när barnet hämtas. 
Det är viktigt att meddela ändringar gällande fritidstider. 
Det har förekommit att barn säger: 
" jag ska åka skolbussen hem idag, för det sa pappa". Men på fritidsschemat står det att barnet ska stanna på fritids.
Eller:
"Nej jag ska inte åka hem med skolbussen idag, mamma sa att hon skulle jobba över och att jag skulle stanna på fritids". Men på schemat står det att barnet ska åka hem med skolbussen. 
Det vore olyckligt om ett barn åker hem och det inte är någon hemma. Man kan annars som vårdnadshavare säga till fritids att fritids ska lita på det barnet säger, om de får gå/åka hem tidigare än vad som står på schemat. Då litar vi på att ni har en överenskommelse hemma, med nycklar, ansvar mm. 
Man får bara ha sitt barn på fritids under arbetstid/studietid och restid. Man får alltså inte ha barnet på fritids när man tex shoppar, städar, vilar osv. Barnet får heller inte stanna på fritids bara för att den ska leka hos ett barn som har längre fritidsdag. Då får man åka hem och vänta på den kompisen hemma. Detta går att läsa om på Örebro kommuns hemsida. 
Fritids har många barn och behöver lägga sin tid och uppmärksamhet på de barn som faktiskt måste vara på fritids. 

En vanlig skoldag ser ungefär ut så här:
Morgonsamling
Lektion
Högläsning, äta frukt om man har med sig
Rast
Lektion
Lunch, rast
Lektion
Avslutning med avstämning om vart alla barnen ska, fritids, hämtas eller åka skolbuss. 
Slut för dagen! 

Skoldagboken
Eleverna skriver om helgen på måndagen, och om skolveckan på torsdagen. Den följer med f-klassen hem på torsdagar och 1-3:or hem på fredagen så att ni där hemma får läsa och ta del av den. Skriv gärna en liten kommentar att ni har läst i den. Ni med barn i f-klass kan gärna skriva någon rad om helgen. Det är ett bra stöd för barnen när de ska skriva och rita om sin helg. Skoldagböckerna ska med till skolan på måndagarna. 

Läxa
1:or har läsläxa från onsdag - onsdag. 
2-3:or har läsläxa från torsdag - torsdag. 
Läs hellre liten stund flera ggr i veckan än en lång stund en gång i veckan. Skriv gärna en kommentar i läskortet som följer med i boken, om vilka sidor barnet läst och hur det gick. 

Lästest görs på 2-3:or. Läsflytet utvecklas genom att läsa mycket, både att någon läser för barnet, och att barnet får läsa för någon. 

2-3:or har stavhopp (rättstavningsläxa) onsdag - onsdag.

Biblioteket
Biblioteket är för tillfället stängt pga renovering. Annars går vi dit och lånar böcker, både att ta hem och en läsebok att ha i skolan. Se till att utlästa böcker tas med till skolan. 
F-klassen går till biblioteket på torsdagar, 1:or på tisdagar och 2-3:or går dit på onsdagar. 

Övrigt

Barnen får gärna ha med sig en frukt, grönsak eller en smörgås att äta vid högläsningen.

3:orna har nationella prov på vårterminen. Perioden för proven är 3/3 - 19/5. 

Kom ihåg att meddela om ni får nya kontaktuppgifter så att skolan kan nå er, både på mail, telefon och adress.

Om ert barn har behov av specialkost ska ni kontakta skolsköterskan Gunilla Malmqvist. 

Prata gott om skolan hemma! Vid funderingar kontakta oss, och hälsa gärna på oss!