torsdag 11 oktober 2012

Kort rapport från föräldrakväll 3/10

Ett 30-tal föräldrar slöt upp på föräldrakvällen. Skolan representerades av rektor Henric Lundberg samt arbetslagsledarna Ylva Styrenius, Edvin Svensson, Guninger Uddmyr och Rickard Logrell. Föräldragruppen kunde från ca 20 ämnen själva välja de som de ville fördjupa sig runt, de kunde också lägga till helt fritt valda diskussionsområden. Som första punkter avhandlades skolskjutsar, skolmaten och profilval. Rektor redogjorde för svårigheten att få ihop ett bra schema, utifrån pedagogiska utgångspunkter, med alltför tajta busstider. En ytterligare svårighet med skolskjutsen är att den numer i Östernärke måste samordnas med ordinarie linjetrafik. En förälder undrade över hur mycket eleverna kan vara med och påverka innehållet i profilvalen. Edvin och Henric redogjorde för hur profilvalet på mellanstadiet respektive högstadiet ser ut och konstaterade samtidigt att elevernas möjlighet att påverka utbudet, i nuläget, är mycket begränsad.

Frågor om vilka regler som gäller på skolan kom också upp. För elever t.o.m. åk 6 så är det inte tillåtet att under skoltid lämna skolområdet, t.ex. för att gå till ICA. För elever på högstadiet gäller andra regler; det är tillåtet att lämna skolområdet även under skoltid, givetvis under förutsättning att de passar sina lektionstider.

Vidare under kvällen diskuterades också de nya mentorsgrupperna, det nya schemat, tematiskt ämnesövergripande arbetssätt, periodläsning och skolans förändrade uppdrag utifrån en moderniserad syn på kunskap. Kvällen avslutades med att Ylva redogjorde för skolans s.k. elevhälsogång.

Nästa föräldrakväll är onsdag 21/11 kl 18.30. Vår skolpsykolog, P-O Svensson, kommer då utifrån sin yrkesroll belysa teorier och modeller som berör barn och ungdomars kunskapsmässiga och sociala utveckling.